Güvenli bir deniz için “Native Mind”
KoçSavunma, MKE ve TÜBİTAK SAGE iş birliğiyle geliştirilen “Türkiye’nin ilk yerli ve milli akıllı deniz dibi madeni” MALAMAN, bu yıl 25-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na damgasını vurdu. .
Ülke savunmasını güçlendiren yenilikçi teknolojiler geliştiren Koç Bilişim ve Savunma Teknolojileri (KoçDefence), 25-28 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen IDEF’23 16. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda gelişmiş mayın teknolojisi MALAMAN ile fark yarattı. bu yıl. KoçDefence Makine ve Kimya Sanayii A.Ş. (MKE) ve TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (TÜBİTAK SAGE), Türkiye’nin ilk yerli ve milli akıllı deniz dibi madeni MALAMAN, fuar boyunca ziyaretçilerle buluştu. MALAMAN, KoçDefence standı dışında Milli Savunma Bakanlığı standında da yerini aldı.
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, deniz kontrolünün Türkiye’nin deniz yetki ve menfaatleri doğrultusunda çok daha yüksek verimlilikle sağlanabilmesi için tamamen yerli ve milli yüksek teknoloji ürünü MALAMAN akıllı deniz tabanı madenini envanterine katacak.
KoçSavunma’nın MALAMAN projesinde paydaşlarıyla birlikte geliştirdiği ve IDEF’23’te lanse ettiği ikinci değerli sürpriz ise Türk Silahlı Kuvvetlerimize “havadan hassas deniz mayın işletmesi” kabiliyeti kazandıracak mayın konsept analizi (UÇA) oldu. İlk kez.
“Doğru modeller ile doğru sonuçlar”
KoçDefence Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali AkarcaIDEF’23’e bu yıl Türk savunma sanayisini büyüten inovatif teknolojilerle katıldıklarına değinerek, şunları kaydetti: “Savunma sanayileri, ekonomideki prestijinin yanı sıra ülkelerin güvenlik ve huzuru açısından üstlendikleri stratejik rol ile toplumsal refahın artırılmasında hayati bir misyon üstleniyor. Güçlü bir savunma sanayisinin parmak izini gelişmiş ülke ekonomilerinin iç dinamiklerinde mutlaka göreceksiniz. Ülkemizde son yıllarda bu alanda uygulanan özel şube ve kamu işbirliklerinin doğru modellerle doğru sonuçlara ulaştığını görmek elbette hepimizi gururlandırıyor. Bu çabanın en maliyetli ve somut örneklerinden biri olan MALAMAN akıllı deniz dibi mayını ve havadan hassas deniz mayını konsept analizini (UÇA) IDEF’23’te paydaşlarımızla birlikte güçlü bir şekilde sergilemekten onur duyuyoruz. Yenilikçi Ar-Ge çalışmalarıyla bir Koç Topluluğu şirketi olarak KoçDefence, Türk savunma sanayisinde küresel ölçekte projeler üreterek ülkemizin dünyanın en rekabetçi ekonomileri arasında yer alma hedefine büyük katkı sağlamaktadır. TÜBİTAK SAGE ve MKE ile birlikte geliştirdiğimiz akıllı deniz dibi madeni MALAMAN, dünyadaki emsalleri ile rekabet edebilecek özellikleri ve arkasındaki güçlü sinerji ile savunma sanayimiz için önemli bir kilometre taşıdır. Akıllı deniz tabanı mayını MALAMAN’ın bir yandan ülkemize ve özellikle donanmamıza hayırlı olmasını, diğer yandan ‘havaya duyarlı deniz mayını (UÇA)’ konseptinden gerçeğe dönüştürmesini diliyoruz. teşekkürlerimi sunarım.”
“Dost ve müttefik ülkelere deniz mayınları tedarikçisi olmayı hedefliyoruz.”
Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının akıllı zemin mayın ihtiyacına cevap veren MALAMAN projesi; Adını, Deniz Mayın Filosu Komutanlığı’nda Komodor olarak görev yaparken 1999 Gölcük depreminde şehit olan Deniz Albay Selçuk Malaman’ın anısına ithafen almıştır.
KoçDefence Genel Müdürü Mehmet Hakan ÖktemMALAMAN’ın ülkemizdeki ilk yerli ve milli deniz tabanı mayını olduğunu ve bu projenin bir türevi olarak “havaya duyarlı deniz mayını” konsept analizi (UÇA) ile Deniz Kuvvetlerimize yepyeni bir kabiliyet kazandıracağını belirten Prof. “Uçaklardan, su üstü gemilerinden ve denizaltılardan dökülerek savunma veya taarruz amaçlı deniz mayın operasyonları gerçekleştirme imkanı sağlayan MALAMAN, deniz dibi doğasına uyumlu üstün bir kaplamaya sahiptir ve bu sayede görsel-akustik zımnilik sağlar. MALAMAN, hızlı ısınmaya ve mermi etkisine karşı duyarsız, dökülebilir plastik bağlı su altı patlayıcısına sahip çağdaş, uyarlanabilir ve ölçeklenebilir bir yapıdır. MALAMAN’ın akustik tanıma algoritması manyetik, akustik ve basınç sensörleri yardımıyla üzerinden geçen gemi ve denizaltıları sınıflandırabiliyor, dost ve düşmanı ayırt ederek hızlı bir şekilde amaç seçebiliyor. Bu özelliğinden dolayı dost kuvvetler için son derece güvenilir iken, düşman unsurlar için caydırıcı olabilmektedir. Öte yandan, MALAMAN’da paydaşlarımızla birlikte edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile oluşturduğumuz Havadan Duyarlı Deniz Mayını konsept analizi (UÇA) ile Deniz Kuvvetlerimize özgün bir yetenek kazandırmayı hedefliyoruz. Bu yetenek sayesinde, savaş uçaklarımız ve insansız hava araçlarımız düşman hava savunma silah menziline uzaktan girmeden, deniz mayınlarını hedeflenen düşme noktasına metre altı hassasiyetle taarruz etme imkânı elde edilebilecektir. KoçSavunma olarak, MALAMAN ve havadan hassas deniz mayını konseptinin geliştirilmesinde kullandığımız yüksek teknoloji sayesinde, ulusal harekat ihtiyaçlarımızın yanı sıra dost ve müttefik ülkelere deniz mayını tedarikçisi olmayı ve modernizasyon projelerinde yer almayı hedefliyoruz. analizini (UÇA) paydaşlarımızla birlikte yapıyoruz.”
İşbirliği protokolü imzalandı
Paydaşlar, “MALAMAN Akıllı Dip Madeni” seri üretimi ve “Havaya Duyarlı Deniz Madenciliği Konsept Analizi (UÇA)” geliştirme ve “MALAMAN Akıllı Dip Madeni” seri üretimi için değerli bir kilometre taşı olan “MALAMAN Akıllı Dip Madeni” üzerinde işbirliği yapmak için bir araya geldi. Deniz Kuvvetlerimizin güçlü mayın harbi kabiliyetlerini daha da ileriye taşıyor. IDEF’23’te bu güçlü iş birliği, taraflarca imzalanan protokolle pekiştirildi.
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi, Savunma Sanayii Lideri Prof.Dr. Haluk Görgün, TÜBİTAK Lideri Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK SAGE Enstitüsü Müdürü Gürcan Okumuş, Makine ve Kimya Sanayisi A.Ş. Genel Müdür İlhami Keleş ve KoçDefence Murahhas Müdürü Mehmet Hakan Öktem’in imzaları yer aldı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı